30 VUOTTA SUOMALAISEN MUSIIKIN KUSTANNUSTOIMINTAA

Viitala Sakari: Discofirsco, score

 
30.00 
M224A
+

Sakari Viitala (s. 1994) , musiikkipedagogi, musiikin maisteri, lyömäsoitinsolisti ja säveltäjä on kokkolalaislähtöinen lyömäsoittaja.

Discofrisco (2012)

Discofrisco syntyi tarpeesta valmistaa uutta lyömäsoitinyhtye-musiikkia Keski-Pohjanmaan Konservatorion lyömäsoitinyhtyeelle. Tuohon aikaan Sakari soitti yhtyeessä itse mukana ja oli myös Discofriscon kantaesityksessä. Teoksen tilasi Keski-Pohjanmaan Konservatorion lyömäsoitinten soitonopettaja Mika Viik.

Discofrisco on sävelletty lyömäsoitinsekstetille ja siinä solistisessa roolissa ovat patarummut. Tämä teos vaatiikin patarumpalin tarkkaa korvaa intonaation suhteen sekä taitoa tehdä toimivat suunnitelmat eri lyömäsoittimien virityksiin.. Toki olen kirjoittanut stemmaan ehdotelman siitä, mihin rumpuihin itse virittäisin äänet taukojen aikana. Säveltäessä täytyi siis myös ottaa huomioon se, että soittajalla on tarpeeksi aikaa vaihtaa seuraavassa jaksossa tarvittavat äänet.Tässä teoksessa on myös haastavat soitinosuudet ja niistä toisessa on vaativa soolotehtävä. Rumpusetin soittajalta vaaditaan tarkkaa tempon hallintaa, ettei mopo karkaa käsistä, mutta että se ei myöskään hidastu.

Discofriscoon syntyi aivan ensimmäiseksi alussa kuultava bassolinja patarummuilla, mikä toistuu muutamaan otteeseen sekä soolona, että säestävänä elementtinä. Sitten kirjoitin disco-kompin bassolinjaa täydentämään. Melodiat soitetaan kellopelillä ja vibrafonilla ja vibrafonille kirjoitetut soinnut ovat välillä kuin lainoja jazz-musiikista. Tämä teos vaatii jo pidemmällä opinnoissaan olevat soittajat, eikä siksi sovi aivan vasta-alkajille.

Nämä pedagogisesta näkökulmasta syntyneet teokseni on kirjoitettu Keski-Pohjanmaan Konservatorion lyömäsoitinyhtyeen jäsenille sopiviksi aikana, jolloin itsekin soitin siinä mukana. Näin ollen teosteni stemmat ovat kirjoitettu sillä ajatuksella, että ne ottivat huomioon kunkin soittajan silloisen tason. Tempon vaihdokset ja erilaiset musiikkityylit eivät olleet itse tarkoitus hyödyntää pedagogisesti, vaan ne syntyivät eri teoksiini sävellystyön luomisprosessissa.

Moduksen tuotenumero:
M224A
ISMN tuotekoodi:
ISMN M-55003-277-4
Säveltäjä & tekijä:
Viitala Sakari

M224 (M224_discofrisco_comp.pdf, 480 Kb) [Lataa]